Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56605 

Re: Pareto verdeling

beste wisfaq,

Waarschijnlijk beperkt mijn boek zich tot de voorbeelden van de pareto verdeling waarbij maar één parameter aanwezig/ of bekend is, namelijka. (heb bij wikipedia i.d. gezien dat twee parameters zijn, namelijk a en l)

waarschijnlijk ben ik niet netjes geweest bij het formuleren van mijn vraag

volgens mij boek moet ik met de volgende formule tot een oplossing komen:
E(X)= a/(a-1)

om dit op te lossen moet ik parameter a uitzoeken.

uit een andere vb met dezelfde uitgangspunten,
(behalve dat dan P(2X4) wordt a=3 gegeven.
zonder verdere uitleg. De enige manier (wat voor de hand ligt om tot 3 te komen is (2+4)/2. vandaar mijn vraag met andere waarden.

dus ik wil graag weten hoe men tot a komt.

mvg,

Carlos

carlos
Student universiteit - maandag 29 september 2008

Antwoord

Carlos,
Als X een Pareto verdeling heeft met parameters x(0) en a,is
E(X)=x(0)a/(a-1).Als men dus aangeeft dat E(X)=a/(a-1),neemt men x(0)=1.De verdeling is dus gedefinieerd voor x1.Als
E(X)=a/(a-1)=1,5zoals gegeven volgt dat a=1,5a-1,5,dus
0,5a=1,5,zodat a=3.

kn
maandag 29 september 2008

©2001-2024 WisFaq