Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Los op x en y

hallo, kunt u mij voor mij de volgende vergelijkingen oplosen?

2(4x +y -4)=5x - 3y
-2x + 4y=2

Ik was al zover dat ik de eerste vergelijking vereenvoudigd heb tot 3x + 5y=8(is dat goed?)
daarna heb ik de methode van substitutie geprobeerd door de x uit te drukken in y, de methode van eliminatie heb ik ook geprobeerd en nu is dat net wonderwel gelukt... als volgt
-10x +20y=10(keer 5)
12x +20y=32 (keer 4)
geeft 2x=42 x =21
-42x +4y =2
y=44/4
y=11

Zou u de methode van substitutie nog even voor kunnen doen voor mij?
Alvast hartelijk dank

marco
Leerling mbo - maandag 12 mei 2008

Antwoord

Hallo,

Als je de gevonden oplossingen invult in de oorspronkelijke vergelijkingen, klopt het dan?
Ik dacht het niet. Het vermenigvuldigen met 4 en 5 is goed maar daarna ga je in de fout met aftrekken.

Bij de substitutiemethode zou je de tweede vergelijking kunnen herschrijven tot 4y-2=2x Delen door twee geeft 2y-1=x Als je nu in de vergelijking 3x+5y=8 3x vervangt door 3(2y-1)heb je een vergelijking met alleen y.

pl
maandag 12 mei 2008

 Re: Los op x en y 

©2001-2024 WisFaq