Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lagrange

Goededag,
Als ik heb L(x,y,l)=x0,3y0,7-l(I-PxX-PyY)

dan doe ik uiteraard de afgeleiden en deel ik beide termen van de eerste twee afgeleiden (naar x en y op elkaar), wordt:
(0,3x-0,7 y0,7)/(0,7x0,3 y-0,3)= lPx / lPy

wordt 0,3y/0,7x=Px/Py
dus lijkt me: y=Px/Py 2,3334x

Dat substitueren in de budgetrestrictie; I - pxX - py(px/py 2,334x).
Hoe krijgt ik nu de optimale x, y, I? als ik de l niet laat wegvallen, wat is dan de waarde voor l?

Alvast hartelijk dank,
Jeroen

Jeroen
Student universiteit - woensdag 16 april 2008

Antwoord

Jeroen,
Uit de tweede vgl. volgt:3y/7x=px/py,dus ypy=(7/3)xpx.Substitutie in de budgetvgl. geeftde vraagvgl.voor x:x=0,3I/px en voor y:y=0,7I/py.

kn
woensdag 16 april 2008

 Re: Lagrange 

©2001-2024 WisFaq