Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hellinggrafieken plotten

Om een 2e (afgeleide) grafiek van de r.c.te kunnen maken op het scherm v.d. GR zou ik graag een concreet voorbeeld krijgen van hoe de functie nDeriv uit het math-math menu van de GR Ti-84 gebruikt/ingevuld (?) moet worden.

Ik heb een GR-gebruikersboek en heb de gebruikers aanwij- zingen altijd goed kunnen volgen, maar hiervoor ben ik geloof ik blind.

Ik voer de formule voor Y1 in.
Ik zet de cursor op Y2
Ik druk op math, daarna op 8(=nDeriv), maar wat moet ik daarna doen.
Ik vermoed dat X,X misschien staat voor het bedoelde interval,
Ik probeer het al kerenmeerdere )

Boekopdracht zorg voor Y2=nDeriv(Y1,X,X) zegt me niets.
Daarmee krijg je Y1 zegt het boek met de optie Function uit het VARS-Y-Vars menu.
Druk op Graph je krijgt de grafiek van f en de hellinggrafiek.

Ik vind het vreselijk dom, dat ik de uitleg in het GR boek niet snap, maar wil toch graag verder.

Hopelijk krijg ik een antwoord. De bedoeling is dat ik verder kan met mijn huiswerk. Ik loop nu al 3 paragrafen achter en krijg het benauwd.

Anneli
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 maart 2008

Antwoord

Hallo Annelies

De uitdrukking Y2=nDeriv(Y1,X,X) is juist.
Y1 moet je inderdaad oproepen in het menu VARS - Y-Vars
De eerste X drukt uit dat X de veranderlijke is van de functie Y1
De tweede X drukt uit voor welke X-waarde de afgeleide moet afgedrukt worden. Normaal willen we de afgeleide van een functie voor een bepaalde X-waarde afdrukken voor diezelfde X-waarde.
Maar met de tweede X kun je eventueel de afgeleide functie horizontaal verschuiven. Geef je voor de tweede X bijvoorbeeld X+1 in i.p.v. X, zal de afgeleide functie verschoven met een waarde 1.
Lukt het zo?

LL
woensdag 19 maart 2008

 Re: Hellinggrafieken plotten 
Re: Hellinggrafieken plotten

©2001-2024 WisFaq