Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cyclometrische vgln (1) oef 142

hoi,
opdracht is:
1)Toon aan dat voor alle van nul verschillende natuurlijke getallen geldt dat Bgtan (1/(x2+x+1))=Bgtan (1/x) - Bgtan (1/(x+1))
ik kom uit 2x3+2x2+2x+2 = 0
wat doe ik verkeerd?
2) Leid hieruit af dat Bgtan (1/3) +Bgtan(1/7) +Bgtan(1/13)+Bgtan(1/21) + ..... = p/4
dit weet ik ook niet hoe te beginnen
alvast bedankt
srry dat ik zoveel vragen stel

yann
3de graad ASO - vrijdag 8 februari 2008

Antwoord

Hoi,

Voor je eerste opgave is het een kwestie van de tangens te nemen van beide delen van de vergelijking. Lukt het niet laat je maar iets weten.

De tweede ziet er moeilijk uit maar is het niet. Zeker niet als je de eerste hebt bewezen. Die 1/3, 1/7, 1/13,... zijn eigenlijk niets anders dan natuurlijke getallen die worden ingevuld in de vergelijkin erboven. Zo is Bgtan(1/3)=Bgtan(1/(12+1+1)), Bgtan(1/7)=Bgtan(1/(22+2+1)),... Uit de vergelijking erboven weet je nu dat
Bgtan (1/(x2+x+1))=Bgtan(1/x) - Bgtan(1/(x+1)) dus...

Lukt het zo?

Kevin
vrijdag 8 februari 2008

 Re: Cyclometrische vgln (1) oef 142 

©2001-2025 WisFaq