Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 53902 

Re: Cauchy produkt

Sorry, maar ik zie niet dat c(n)=x^n/2{1-(-1)^(n+1)}. Ik zou zeggen:
a(o).b(n)+a(1).b(n-1)+a(2).b(n-2)+...=
1.(-x)^n+x.(-x)^(n-1)+x^2.(-x)^(n-2)+x^3.(-x)^(n-3)+...=
(-x)^n-(-x)^n+(-x)^n-...
Maar dat lijkt niet wat jij hebt.

Helma
Student universiteit - dinsdag 15 januari 2008

Antwoord

Helma,
Wat hebben we:b(n)=(-x)^n=(-1)^nx^n.Dus c(n)=åx^k(-1)^(n-k)(x)^(n-k)=
x^nå(-1)^(n-k)=x^n{(-1)^n+(-1)^(n-1)+...+(-1)+1}.Tussen de accolades staat een meetkundige reeks.Tel op van achteren naar voren.Dan is de eerste term is 1,de reden is (-1) en het aantal termen is n+1.

Er is ook een snellere manier als het alleen om de uitkomst van het Cauchy produkt gaat:åc(n)=å(n van 0 naar¥å(k van 0 naar n)a(k)b(n-k)= en nu de sommatie volgorde verwisselen=å(k van 0 naar ¥a(k)å(n van k naar ¥b(n-k)= 1/(1-x)*1/(1+x)=1/(1-x2),voor |x|1.

Opmerking:We spreken over machtreeksen.

kn
woensdag 16 januari 2008

 Re: Re: Cauchy produkt 

©2001-2025 WisFaq