Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

Hallo,

Ik probeer de volgende differentiaalvergelijking op te lossen, alleen ik kom er niet helemaal uit:

(x3-x2)y' = (1-2x)y+x2+x3

y'+(2x-1)/(x3-x2)y = -1

ik heb een R gekozen waarvoor geldt:
R = e^ò(2x-1)/(x3-x2)dx
= e^(ln|x-1|-ln|x|-1/x)
zodat:
R = (2x-1)/(x3-x2)R'
en:
y'R+yR' = -R = yR d/dx

yR = ò-e^(ln|x-1|-ln|x|-1/x)dx

Hier zit ik vast.. deze integraal is naar mijn idee niet oplosbaar. Heb ik ergens een fout gemaakt? Of is er een andere methode om deze vergelijking op te lossen? (Ik moet een andere oplossing geven dan y=x)

Alvast bedankt!

Henk
Student universiteit - dinsdag 15 januari 2008

Antwoord

Dag Henk,

Ziet er spannend uit.

(2x-1)/(x2(x-1)) = 1/(x-1) - 1/x + 1/x2
dus je R klopt wel. alleen is dat gelijk aan: R = ((x-1)/x)e^(-1/x)
maar, nu zie ik nog niet 123 hoe dat te integreren is.

Ik denk inderdaad dat het een andere oplossing moet zijn. Maar, wil je eerst nog eens kijken wat je opgave precies is. Er zitten nogal wat foutjes in. De eerste twee vergelijkingen komen niet overeen, en y=x is van geen van beiden een oplossing. Ik zou dus graag weten wat de echte opgave is.

Groet. Oscar

os
dinsdag 15 januari 2008

 Re: Differentiaalvergelijking 

©2001-2024 WisFaq