Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 45029 

Re: Het bewijs van een formule uit de fibonacci-rij

die samenvoegingen van de rode en blauwe stukken zijn mij niet duidelijk, en u streept wel 2 termen tegen elkaar weg, maar die zijn helemaal niet gelijk:o dus waarom mag je ze dan wegstrepen (de exponenten zijn anders)

Gr Siebren

siebre
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 14 december 2007

Antwoord

Hoi,

Je mag die termen wegstrepen, want -2jn+1·(-j)-n-1 - 2jn+1·j·(-j)-n-1·(-j)-1 = -2jn+1·(-j)-n-1 + 2jn+1·(-j)-n-1 = 0. Realiseer je goed dat j·(-j)-1 = -1.

En de blauwe en rode 'stukken' zijn het resultaat van gemeenschappelijke factor buiten haakjes halen.

Groetjes,

Davy.

Davy
zaterdag 15 december 2007

©2001-2025 WisFaq