Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het bewijs van een formule uit de fibonacci-rij

Ik probeer al een tijdje om de volgende formule uit de fibonacci-rij te bewijzen:
(Fn)2 + (Fn+1)2 = F(2n+1).

Veel andere formules uit de rij van fibonacci heb ik al wel bewezen en dat allemaal zonder de formule van Binet te gebruiken, ik vroeg me af of ik deze formule ook niet kan bewijzen zonder de formule van Binet of een dergelijke formule te gebruiken.
Als de formule nou wel bewezen moet wporden met de formule van Binet zou je me dan het eerstedeel van het bewijs kunnen geven want met de formule van Binet ben ik tot nu toe ook niet ver gekomen.

Ricard
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 20 april 2006

Antwoord

Hoi,

Je zou dit kunnen bewijzen m.b.v. volledige inductie en de formule van Binet.
Voor n = 1 klopt het, triviaal. Stel dat 't voor n klopt, te bewijzen dat het ook voor n + 1 klopt. Dus bewijzen (F(n+1))2 + (F(n+2))2 = F(2n+3).
q45029img1.gif
Dus het klopt ook voor n+1, dus voor alle natuurlijke n.
Hierboven heb ik gebruik gemaakt van de formule van Binet F(n) = j^n - (-j)^(-n)/Ö(5).
Indien een stap niet duidelijk is, reageer dan op dit antwoord.

Davy
donderdag 20 april 2006

Re: Het bewijs van een formule uit de fibonacci-rij

©2001-2024 WisFaq