Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 53363 

Re: Bewijs uitbreiding stelling van Rolle

Ach zo,
nu is het wel zo dat er een gegeven ontbrak:
We weten ook dat f(n+1)(a) bestaat.
Ik had ondertussen geprobeerd het bewijs onder volledige inductie te bewijzen, maar dit lukt niet goed. Is dit de goeie manier of moet het via een andere bewijstechniek?
Heeft iemand een idee?

Joeri
Student universiteit - woensdag 5 december 2007

Antwoord

Het kan op twee manieren met inductie:
- neem n vast en maak het rijtje c1, c2, c3, ... met recursie; dan is cn+1 na n+1 stappen gevonden.
- met inductie naar n: geval n=0 is de stelling van Rolle; bij de stap van n naar n+1 vind je eerst een d zo dat f(n+1)(d)=0. Pas dan de stelling van Rolle toe op op [a.d] en de functie f(n+1), je vind dan c tussen a en d met f(n+2)(c)=0.
(Het bestaan van f(n+1)(a) is niet nodig; het is voldoende dat f(n) continu is op [a,b] en dat f(n+1) bestaat op (a,b).

kphart
woensdag 5 december 2007

 Re: Re: Bewijs uitbreiding stelling van Rolle 

©2001-2024 WisFaq