Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het grondgetal e in een vergelijking oplossen zonder rekenmachine

Ik heb een vraag over het getal e.
ik heb de volgende formule: 4ex-4+e-x=0
Dus nu moet ik berekenen wat de waarde van x moet zijn.
maar ik kom er niet uit, en kan ook nergens vinden hoe het moet. Deze vergelijking mag ik alleen uit het hoofd berekenen.

Daan
Student hbo - maandag 5 november 2007

Antwoord

Tip: vervang even ex door y. Dan krijg je een vergelijking met enkel y en 1/y erin, vermenigvuldig met y om van die noemer af te raken en je hebt een kwadratische vergelijking. Los deze op en bepaal x, dat kan want als y=ex dan x=ln y.

Christophe
maandag 5 november 2007

 Re: Het grondgetal e in een vergelijking oplossen zonder rekenmachine 

©2001-2024 WisFaq