Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52740 

Re: Aantal differentiaalvergelijkingen

Bedankt voor het antwoord.

Bij vraag 1 snap ik niet hoe ik dat zou kunnen doen...

Bij de andere 2 vragen, moet ik dan de gevonden y op het uiteinde invullen in de oorspronkelijke DVGL? Dan moet deze dus ook weer meerdere keren worde gedifferentieerd neem ik aan? Alleen dan is de kans ook nog vrij groot dat ik daar een fout in maak waardoor ik nog niet weet of de antw. goed zijn...

Bert V
Student hbo - maandag 29 oktober 2007

Antwoord

Ik zeg het dan ook helemaal niet om "lastig" te doen, het is een goeie oefening en uiteindelijk is het de enige manier om je oplossing te verifieren op bijvoorbeeld toetsen of tentamens.

De eerste is inderdaad een beetje bijzonder, omdat je daar de functie impliciet beschrijft. Nochtans is verificatie ook hier mogelijk:

x3y -x2siny + x2lny = c
d(x3y -x2siny + x2lny) = 0
(3x2y dx + x3 dy) + (-2xsiny dx - x2cosy dy) + (2xlny dx + x2/y dy) = 0

en daar heb je na wat ordenen de opgave terug.

Bij de andere twee zou ik substitueren, maar vooraf even controleren of het aantal onbepaalde coefficienten juist is en ze bij de juiste termen staan. Want stel bijvoorbeeld dat je geen algemene c2 hebt staan, maar c2 bvb 173 hebt gesteld, dan zal die functie voldoen aan de vergelijking, maar je hebt een extra vrijheidsgraad uit het oog verloren. Je hebt dan de vergelijking niet in zijn algemeenheid opgelost.

cl
maandag 29 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq