Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantal differentiaalvergelijkingen

Goede dag,

Ik heb een aantal DVGL waar ik de antwoorden niet van heb:

1. Gegeven is de volgende differentiaalvergelijking:
(3x2y - 2xsiny + 2xlny)dx + (x3 -x2cosy+(x2/y)dy = 0
a. Toon aan dat deze differentiaalvergelijking exact is:
dp/dy = 3x2 -2xcosy + 2x·(1/y)
en dq/x = 3x2 -2xcosy + 2x·(1/y)
Dus exact.
b. Los deze differentiaal vergelijking op.
F(x,y) = Int (3x2y - 2xsiny + 2xlny)dx
= F(x,y) = x3y -x2siny + x2lny + c(y)
dy/dy = x3 -x2cosy +(x2/y) + c'(y)
= c'(y) = 0 = c(y) = c
Dus de oplossing is dan:
x3y -x2siny + x2lny = c

Dan de volgende:
Gegeven is de differentiaalvergelijking:
y'' + 4y' + 5y = 4cosx
Ger. dvgl: y'' + 4y' + 5 y = 0 stel y=e^(Fx)
= F2 + 4F + 5 = 0 =
F1,2 = (16+- Ö-4) / (2) = F1,2 = -2+-j
= y=e^(-2x) (Asinx + Bcosx)
Dan part opl. y = Acosx+Bsinx y'= -Asinx+Bcosx
y''= -Acosx-Bsinx
= (-A +4B +5A)cosx + (-B -4A +5B)sinx = 4cosx
= A = 0,5 en B = 0,5
Dus de oplossing zou dan worden:
y=e^(-2x) (A sinx + Bcos) + 0,5cosx + 0,5sinx

En de laatste:
Los de volgende differentiaalvergelijking op:
y'' + 4y' + 3y = (x3 +1)e^(5x)
y = ze^(5x) y' = z'e^(5x) + 5ze^5x)
y'' = z''e^(5x) + 10z'e^(5x) + 25ze^(5x)
Invullen:
z'' + 14z' + 48z = x3 + 1
Ger. dvgl:
z'' + 14z' + 48z = 0 Stel z=e^(Fx)
= F2 + F + 48 = 0 = F1 = -6 F2 = -8
Dus z = c1e^(-6x) + c2e^(-8x)
Dan part opl. z = Ax3 + Bx2 + Cx + D
= z' = 3Ax2 + Bx + C = z''= 6Ax + B
Invullen =
6Ax + B + 14(3Ax2 + Bx + C) + 48(Ax3 + Bx2 + Cx + D) = x3 + 1

= A = 1/48
= B = -(1/33)
= C = 3/112
= D = 11/448

Dus opl. z: c1e^(-6x) + c2e^(-8x) + (1/48)x3 -(1/33)x2 + (3/112)x + 11/448

Dus opl. y= c1e^(-x) + c2e^(-3x) + (1/48)x3e^(5x) -(1/33)x2e^(5x) + (3/112)xe^(5x) + 11/448e^(5x)

Mijn vraag, kloppen bovenstaande antwoorden?

Alvast bedankt!

Bert V
Student hbo - maandag 29 oktober 2007

Antwoord

Heb je al eens geprobeerd de oplossingen te substitueren in de opgaves? Zeker voor de laatste twee differentiaalvergelijkingen is dat voldoende controle, omdat je weet hoe je oplossing er in het algemeen uit moet zien. De eerste kan je ook makkelijk zelf controleren, aangezien F(x,y)=c = dF(x,y)=0

cl
maandag 29 oktober 2007

 Re: Aantal differentiaalvergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq