Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52677 

Re: Basis vinden van een vermenigvuldiging in een onbekend getalstelsel

Wel een mooie methode
*
3*4=b+3 (b=basis)
Los op: b+3=12Žb=9

2*3=b+2
Los op: b+2=6
Maar dat gaat niet op bij sommen als 5*12= 104 en dan de basis vinden!

Ap
Student hbo - zaterdag 27 oktober 2007

Antwoord

Beste Ap,
Dat soort voorbeelden had je niet gegeven, maar het gaat op een vergelijkbare manier:
Stel p is de positie van een cijfer c, gerekend vanaf de rechter kant van een getal g.
Dan is de bijdrage aan g van een cijfer c op positie p :c*bp-1.

5*12=104 wordt dus:
5*(b+2)=4+1*b2
Los b op en controleer het sommetje!

ldr
zaterdag 27 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq