Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum vraagstuk

Het benadrukt gedeelte van een blad is 200 cm².
Bepaal het voordeligste formaat( dit is het formaat met de kleinste oppervlakte) als er links en rechts 1 cm, onder en boven 2 cm wit moet blijven.

Daisy
3de graad ASO - vrijdag 5 oktober 2007

Antwoord

Daisy,
Ik begrijp dat het bedrukte gedeelte van een blad 200 cm2 is.
Stel de hoogte van het bedrukte gedeelte =h. Dan is de breedte 200/h.
De maten van het blad zijn dan (h+4)x(200/h+2)=208+2h+800/h.
Als je dit kan differentieren kan je berekenen bij welke h er een maximum of een minimum is. Er blijkt dan een minimum te zijn bij h=20. Reken dat zelf na.
Dus dan is het papier: ....

ldr
vrijdag 5 oktober 2007

 Re: Minimum vraagstuk 

©2001-2024 WisFaq