Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52364 

Re: Re: Re: Bewijs oppervlakte vierhoek ABCD mbv sinus

Je schrijft:
In een koordenvierhoek geldt ook nog dat AS·SC=BS·SD.
Dit komt doordat ASD en BSD gelijkvormig zijn.
Hun oppervlakten verhouden zich als AS2/BS2.


In een koordenvierhoek geldt: pq=AD·BC + AB·CD
Oftewel: (AS+SC)·(DS+BS) = AD·BC + AB·CD
Hoe bewijs je hieruit dan dat :AS·SC=BS·SD ?

Je bedoelt dat ASD en BSC gelijkvormig zijn, neem ik aan.
Hoe bewijs je dan dat hun oppervlakten zich verhouden als AS2/BS2.

Herman.

Herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 5 oktober 2007

Antwoord

Herman,
ASD en (inderdaad) BSC zijn gelijkvormig.
Uit die gelijkvormigheid volgt: AS/SD=BS/SC, of wel : AS·SC=SD·BS. (kruisvermenigvuldiging).

Als de zijden van twee vierkanten zich verhouden als a:b, dan verhouden hun oppervlakten zich als a2:b2.
Dat geldt voor alle gelijkvormige figuren.
Dus ook: AS en SB zijn overeenkomstige zijden van direhoek ASD en BSC.
Vandaar dat hun oppervlakten zich verhouden als AS2:BS2.

ldr
vrijdag 5 oktober 2007

 Re: Re: Re: Re: Bewijs oppervlakte vierhoek ABCD mbv sinus 

©2001-2025 WisFaq