Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Coefficient in binomiale ontwikkeling

Hallo,

Ik heb een vraag over het bepalen van het coefficient. de vraag luidt als volgt
bepaal de coefficient van x3 in de binomiale ontwikkeling van (2x+3/Öx)6.
Als het kan zou ik hier een algemene formule voor willen die overal voor toepasbaar is. Het probleem zit m voor mij in het feit dat er 2 x-en in staan. Alle formules waar maar 1 x aanwezig is kan ik makkelijk oplossen alleen deze vragen kom ik niet uit.
Alvast bedankt!

Jip
Student universiteit - woensdag 3 oktober 2007

Antwoord

Hallo Jip,

De binomiale ontwikkeling van
(a+b)n=a+(n boven 1)·an-1·b1+(n boven 2)·an-2·b2+...
Die formule zal je wel kennen.
a is de eerste term en b de tweede.
In jouw voorbeeld is a=2x en b=3/Öx en n=6.
Wanneer krijg je nou iets met x3?
Je krijgt : (2x)6+(6 boven 1)(2x)5·(3/Öx)+(6 boven 2)(2x)4·(3/Öx)2+....
Werk die laatste term eens uit....

ldr
woensdag 3 oktober 2007

 Re: Coefficient in binomiale ontwikkeling 

©2001-2025 WisFaq