Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten van een veelterm

De nulpunten van de volgende vergelijking verkrijgen:
x6-3x4+3x2-1

Vervolgens: stellen we p=x2 dan:
p3-3p2+3p-1=(p+1)(p2-2p+2)-1
p2-2p+2=(p-1)2+2-1=(p+1)(p-1)2+1

Maar hoe nu verder? Of zit ik helemaal fout?

bvd.

Reinie
Student hbo - zondag 23 september 2007

Antwoord

Beste Reinier,

Je eerste stap om x2 te vervangen door p is een goed begin.
Je stappen daarna hebben niet veel zin.
Je wil de functie p3-3p2+3p-1 ontbinden in factoren.
Als je een derdegraads vergelijking moet oplossen in de vorm
ax3+bx2+cx+d=0
helpt het als je al één oplossing weet.
In dit geval is p=1 een oplossing.
Dan kan je delen door (p-1) en krijg je een kwadratische functie.
Dat delen lukt je blijkbaar wel, maar je hebt door de verkeerde factor gedeeld.
Hoe vindt je nu zo'n eerste oplossing?
Als dat een geheel getal is, dan is dat altijd een deler (positief of negatief) van d.
Hier probeer je dus delers van -1. Dat is 1 of -1 .
Zie daarvoor onderstaande link, waar ook wordt uitgelegd hoe je in andere gevallen verder gaat.

Oplossen van veeltermvergelijkingen en tekenverloop van veeltermfuncties...

ldr
zondag 23 september 2007

 Re: Nulpunten van een veelterm 

©2001-2024 WisFaq