Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 51981 

Re: Re: Kleurenpoker met 4 maal 7 kleurenkaarten

ik begrijp u notatie niet, ik weet niet hoe ik 4 boven 4 moet uit rekenen, laat staan als er maar 5 kaarten tellen zoals bij een kleine regenboog of full house? Kunt u mij dan ook uitleggen hoe ik de kans in percentages kan uitrekenen?

p.s. d
Student universiteit - zondag 9 september 2007

Antwoord

Beste mr.? p.s. de Winter,

Wat is 4 boven 4? Dat is een combinatie, ofwel, op hoeveel manieren kan ik er 4 trekken uit 4. Uiteraard maar op één manier!
Zie voor andere voorbeelden:
1. Telproblemen
Zoek verder zelf bij kansrekenen en telproblemen!

Hoewel het onze bedoeling is om je te helpen hoe je een wiskundig probleem moet oplossen en niet hoe je moet pokeren tijdens je studie zal ik nog een voorbeeld geven:
Full house: Is dat 3+2??+ twee verschillende andere kleuren?
1) Aantal manieren om de kleuren te kiezen:
Een kleur voor triple (7), een kleur voor het paar (6) en twee kleuren voor de rest (5 boven 2).
Vijf boven 2 op je reken machine: 5 nCr 2=10, of: 5!/(2!×3!)
Dus 7×6×10.
2)Stel drie rood , 2 wit één blauw en één groen:
Je moet 3 van de 4 rode kaarten trekken. Dat kan op 4 boven 3 manieren=4.
Je moet 2 van de 4 witte kaarten trekken, dan kan op 4 boven 2=6 manieren:
(4!/(2!×2!)=4×3×2×1/(2×1×2×1)=6
Eén van de vier blauwe kaarten kan uiteraard op 4 manieren (of 4 boven 1) en ook 4 manieren voor de groene kaart.
Het product van deze uitkomsten(4×6×4×4=384) is het aantal manieren om drie rode ,2 witte kaarten ,één blauwe en één groene kaart te trekken.
Als je dat deelt door het totaal aantal manieren om 7 kaarten te trekken heb je de kans als breuk.
Totaal aantal manieren om 7 kaarten te trekken uit 28 is 28 boven 7=1184040.

Uiteindelijk krijg je dan: 420×384/11840400,13613,6%.

Nu mag je de andere kansen zelf uitrekenen!
Succes!

ldr
zondag 9 september 2007

 Re: Re: Re: Kleurenpoker met 4 maal 7 kleurenkaarten 

©2001-2024 WisFaq