Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 20088 

Re: Een raaklijn, een punt en dan de vergelijking van een cirkel

En wat als je een punt(6,0)hebt die de cirkel raakt en een rechte y=4 met als raakpunt met de cirkel (2,4)?

Ik heb het getekend en uit de tekening kun je niet de exacte waarde van het middelpunt aflezen, dus volgde ik de boven gegeven stappen. Bij de vergelijking van de loodlijn kwam ik al vast te zitten omdat het in dit geval niet in een oog opslag te zien is.

Kunt u me alstublieft verder op weg helpen?

Wendy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 27 augustus 2007

Antwoord

De cirkel moet dus door A = (6,0) gaan en ook door B = (2,4).
Heb je eea. goed getekend?

De loodlijn in B op de lijn y = 4 is een lijn evenwijdig aan de y-as. Het snijpunt van de x-as met die loodlijn is het punt M = (2,0).
Kijk nu eens naar de afstand van het punt M tot de punten A en B en vul in:
MA = ...
MB = ...
Ik zou zeggen dat je nu het middelpunt en de straal van de cirkel al kent.
Zonder noemenswaardig rekenwerk...

dk
maandag 27 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq