Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 5952 

Re: Hoe en met welke regel?

Wat is de afgeleide van f(x)=-x·(5-x)4?

f'(x)=-1·(5-x)4+-x·4(5-x)3·-1

Dit is de afleiding volgens het productregel, maar hoe komen we aan de ·-1 in de tweede term?? Ik snap het niet!

Beles
Student universiteit - maandag 27 augustus 2007

Antwoord

Dat is nu juist de kettingregel. De afgeleide van x4 is 4x3, maar de afgeleide van (5-x)4 is niet 4(5-x)3, maar 4(5-x)·[5-x]', dus zeg maar 'maal de afgeleide van 5-x'. [5-x]'=-1. Vandaar!

Zie 4. Kettingregel voor meer uitleg en voorbeelden.

WvR
maandag 27 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq