Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 51840 

Re: Tweedegraadsvergelijkingen met de ABC-formule oplossen

Hoi ldr,

Maar als ik de eerste uitwerk, krijg ik x4-5x2-1=0. Hoe kan ik hier een vorm van ax2+bx+c=0 van maken?

Mvg,

Birgit
Student universiteit - woensdag 22 augustus 2007

Antwoord

Beste Birgit,

Je hebt al eerder een vraag gesteld over kwadraat afsplitsen.
Daar heb ik in het antwoord proberen uit te leggen dat je soms de variabele x moet vervangen (substitutie) door bijvoorbeeld y=x2, of y=Öx
Datzelfde moet je ook doen als je de abc-formule wil gebruiken.
Je vergelijking komt dan in de vorm ay2+by+c=0.
De oplossingen voor y die je dan vindt moet je dan nog vertalen naar mogelijke oplossingen voor x, net als bij kwadraatafsplitsen (was toch hetzelfde!).
Zie: Kwadraatafsplitsen

Succes!

ldr
woensdag 22 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq