Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 51777 

Re: Samengestelde interest omgekeerd toepassen

Dank je Martijn,

Dan nu nog de praktische kant: Hoe bereken ik dit op mijn rekenmachine en middels Excel?

Groeten,
Raymond

Raymon
Ouder - dinsdag 21 augustus 2007

Antwoord

Stel:
k = 100
K = 115
t = 2 (jaren)

Met je rekentoestel moet je een t-de machtswortel ingeven van een bepaalde breuk. (Raadpleeg eventueel de handleiding van je rekentoestel hiervoor!)

Je voert in:
2 xÖ ( 115 ¸ 100 ) - 1

In Excel kan je de verschillende waarden in cellen ingeven.
Bvb.
k: "100" in cel B1
K: "115" in cel B2
t: "2" in cel B3

In een andere cel geef je dan volgende formule op:
=(B2/B1)^(1/B3)-1

Het circonflex-teken zorgt voor een machtsverheffing van (K/k), in dit geval tot de macht 1/t. Dit is hetzelfde als de t-de machtswortel nemen van (K/k).

Mocht je nog een vraag hebben hieromtrent, dan hoor ik het ongetwijfeld wel!

Groetjes

Martijn

Martijn
dinsdag 21 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq