Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutie toepassen of niet?

Na met mijn vorige vraag geholpen te zijn, kom ik er nu toch weer niet uit.

Ik heb nu de volgende diff. vergelijking:
y' + 4x2y = (4x2-x) e-x2/2

Door de mix van x en y weet ik niet meer welke aanpak ik moet gebruiken.
Door het meermalig voorkomen van x2 dacht ik aan iets van
u=x2 en dan dus y'+ut = (3u-Öu)e-u/2 maar ik heb niet echt het idee dat dit helpt. Hoe moet ik dit wel aanpakken?

Egbert
Student universiteit - zaterdag 30 juni 2007

Antwoord

Als je eens Oplossing Differentiaal vergelijking bestudeert?

...en i.p.v. 't' even een 'x' denkt, dan zou dat je misschien verder kunnen helpen.

Als je google't op "integrating factor" kom je wat meer theorie + voorbeelden tegen:Succes!

groeten,
martijn

mg
zaterdag 30 juni 2007

©2001-2024 WisFaq