Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50444 

Re: Grafiek van een functie

Hallo oscar

Maar hoe weet ik nu als ik bijvoorbeeld x=2 invul welke y er dan ingevuld moet worden. Want ik neem aan dat x en y met elkaar in verband staan ik kan niet zomaar willekeurige getallen in gaan vullen.

voorbaat dank

jeffrey

jeffre
Student hbo - zondag 22 april 2007

Antwoord

Dag Jeffrey,

Jawel. Dit is een functie van twee variabelen. Die kunnen onafhankelijke een waarde hebben. Voor de grafiek moeten die wel aan de twee voorwaarden voor het domein voldoen. Maar b.v. F(0,0) = 0, F(0,1) = 1, F(1,0) = 1, F(1,1) = 2, etc. Het lijkt me een goede oefening om eens een tabel te maken waarin je voor alle x en y tussen -3 en 3 de waarde voor F opschrijft. Dat helpt een stuk om de grafiek te tekenen.

De grafiek zelf heeft dus een x- en een y-as. In principe hoort daar ook een z-as bij. Je zet punten op (x,y,z) met z = F(x,y). Maar als je hoogtelijnen bekijkt heb je alleen een x- en een y-as. Je tekent dan de lijnen waarvoor F(x,y) een vaste waarde heeft. B.v. F(x,y) = 1. Zoals je hierboven ziet zal die hoogtelijn in ieder geval door (0,1) en (1,0) gaan.

Om je een beetje idee te geven hieronder een vergelijkbare grafiek van f(x,y) = x+y.

q50446img1.gif

Groet. Oscar

os
zondag 22 april 2007

©2001-2024 WisFaq