Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een vraagje over de volgende opgave:
gevraagd de oppervlakte door de lijn te roteren om y-as.
met formule: s=ò2pf(x)Ö[1+(f'(x)2)]dx.
de functie is x2, de bovenwaarde =2 onderwaarde =0. (y-as).
ik krijg dan de volgende uitwerking:
ò2px2Ö[1+4x2]dx.(bovengrens=2 en ondergrens=0)
u=1+4x2
du=8xdx
Dan geeft het volgende stap aan:
p/4òÖ[u]du, bovengrens =17 en ondergrens=1
waarom veranderen de grenzen in 17 en 1? [ik weet wel hoe je eraan komt]
2p·1/8=p/4.
maar wat gebeurt er met de x2?
hoe moet ik deze stap zien?
de verdere uitwerking lukt wel, alleen deze ene stap.

bij voorbaat hartelijk dank.

gr.
moos

moos
Student hbo - zaterdag 21 april 2007

Antwoord

Beste Moos,

1) Je verandert de variabele van x naar u. Dus moet je ook de grenzen voor u geven. Bij de bovengrens is x=2 en dus u=17

2) Dat van die x2 klopt mi niet. Door de substitutie verdwijnt één x uit de integraal. Maar er blijft er dus één over. Die moet je vervangen door een formule in u. En aangezien die vrij ingewikkeld is vrees ik dat deze substitutie niet werkt.

Groet. Oscar

os
zondag 22 april 2007

 Re: Oppervlakte 
 Re: Oppervlakte 

©2001-2025 WisFaq