Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oefening cyclinsche opp

Geachte,

Ik zit met een probleem. Ik heb maandag test en begrijp eigenlijk niet echt veel van een bepaald hoofdstuk. Het gaat over coordinaatkrommen en hoogtelijnen en hun projecties in het xy-vlak. Ik weet niet of jullie soms goede site's weten waar ik meer uitleg kan vinden over deze onderwerpen?

Nog een vraagje :

opgave: cyclinische opp: x=3cosu
y=3sinu +v = R=3
z=v
Vraag : a/ Teken de hoogtelijnen voor z=0 en z=1

Mijn antwoord: voor x=0
x=3cosu
y=3sinu = x2 + y2 = 32cos2u +32sin2u
= 32(cos2u + sin2u)
= 32
Middelpunt (0,0,0) ???
Hoe kom ik nu aan dit middelpunt???

zelfde voor z=1 = v=1

x=3cosu
y-1=3sinu = x2 +(y-1)2 = 32cos2u+32sin2u
z=1 = 32

Middelpunt (0,1,1) ??

En hoe moet je dit dan tekenen??

Alvast bedankt

Nichol
Student universiteit België - zaterdag 14 april 2007

Antwoord

Beste Nicholas,

De hoogtelijnen die jij noemt zijn snijlijnen van het vlak z=0 (of 1) met het driedimensionale oppervlak. Of (nog iets precieser) de projectie daarvan op het xy-vlak. Dat zijn inderdaad de curves die jij hebt berekend. Die kun je dus gewoon in het xy-vlak tekenen.
Nu nog de vorm van de curves. Je constateert terecht x2+y2=9. Dat betekent dus dat alle punten een afstand 3 tot het punt (0,0) hebben (wel zonder de z-coordinaat dus). Dus is dat een cirkel met middelpunt (0,0) en straal 3. Je constateert dat dus uit de vergelijking zelf. Iets vergelijkbaars met de andere hoogtelijn

os
zaterdag 14 april 2007

©2001-2025 WisFaq