\require{AMSmath} Logaritme - Transformatie Zou iemand mij alsjeblieft kunnen helpen met het beantwoorden van deze vraag? Het is mij een raadsel... In deze opgave houden we ons bezig met het schatten van de coëfficiënten ß0 en ß1 in het multiplicatieve model 1 Yi = ß0 * Xi^(ßi)ei . We gebruiken een transformatie, gebaseerd op de 10-logaritme en vinden (gebaseerd op de data): 10 log Yi = 2.21 + 1.39 logXi . Bepaal de waarde van de schatter b0 voor ß0. Zorg voor een heldere toelichting bij de (handmatige) berekening. Mark Student universiteit - vrijdag 13 april 2007 Antwoord Dag Mark, Geen zorgen. Het is vrij standaard om logaritmen te gebruiken als je probeert te fitten met een machtsfunctie met onbekende macht. Ik denk dan ook dat je bedoelt: Yi = b0*Xib1 Neem nu aan beide kanten een logaritme en je vindt: log(Yi) = log(b0)+log(Xi)b1 Door dit te vergelijken met jouw data vind je eenvoudig: b0 en b1 Lukt het zo? Groet. Oscar os vrijdag 13 april 2007 Re: Logaritme - Transformatie ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Zou iemand mij alsjeblieft kunnen helpen met het beantwoorden van deze vraag? Het is mij een raadsel... In deze opgave houden we ons bezig met het schatten van de coëfficiënten ß0 en ß1 in het multiplicatieve model 1 Yi = ß0 * Xi^(ßi)ei . We gebruiken een transformatie, gebaseerd op de 10-logaritme en vinden (gebaseerd op de data): 10 log Yi = 2.21 + 1.39 logXi . Bepaal de waarde van de schatter b0 voor ß0. Zorg voor een heldere toelichting bij de (handmatige) berekening. Mark Student universiteit - vrijdag 13 april 2007
Mark Student universiteit - vrijdag 13 april 2007
Dag Mark, Geen zorgen. Het is vrij standaard om logaritmen te gebruiken als je probeert te fitten met een machtsfunctie met onbekende macht. Ik denk dan ook dat je bedoelt: Yi = b0*Xib1 Neem nu aan beide kanten een logaritme en je vindt: log(Yi) = log(b0)+log(Xi)b1 Door dit te vergelijken met jouw data vind je eenvoudig: b0 en b1 Lukt het zo? Groet. Oscar os vrijdag 13 april 2007
os vrijdag 13 april 2007
©2001-2024 WisFaq