Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50148 

Re: Steekproefomvang bij een MMO-studie

5,5 is de verwachte standaarddeviatie, ik verwacht dat de machine 55% van de tijd draait!

0,25 is de linker of de rechter afwijking! 2 x 0,25 = 0,5
Dus de machinedraaitijd moet binnen 55-5=50 of 55+5=60

Maar om eerlijk te zijn, zijn deze twee geschat! En dus geen zekerheid!!

De tweede berekening klopt wel! Dus zonder schattingen, dit is een bestaande berekening in het statistiekboek!
0,025 is de linker of rechter afwijking van 5%
2 x 0,025 = 0,05!
Betrouwbaarheidsfactor is 95% dus 1 - 0,95 = 0,05!

Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd, zo niet vraag maar raak!

Met vriendelijke groet,

Michael Frijns

Michae
Student hbo - vrijdag 13 april 2007

Antwoord

Beste Michael,

Het is niet erg dat je een schatting gebruikt. Methode 2 geeft een bovengrens. Het klopt dus niet dat jij er bij methode 1 meer uitkrijgt.
Er zitten dan ook nog een paar fouten in je berekening
Je zegt:
s = standaarddeviatie = 5,5
BI =(gewenst) 95% betroubaarheidsinteval (half) = 0,25
en gebruikt dan:
BI = 1,96sn
(sn = standaardafwijking van het gemiddelde)
sn = s/Ön

Maar: s = Ö(p(1-p)) en jij hebt een fractie: p = 0,55 (55%)
En bij BI zit je er een factor 10 naast.

Los dit even op en je komt een stuk beter uit. Kijk nog eens op de onderstaande link voor de achtergronden

Zie Hoe bereken je steekproefgrootte (vooraf) en de (on)nauwkeurigheid (achteraf)?

os
vrijdag 13 april 2007

©2001-2024 WisFaq