Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50060 

Re: Re: Oneindig veel priemgetallen

n=4
2x2= 4
2 is hierbij de priemfactor

n+1=
4+1= 5
het getal 5
heeft de priemfactor 2 en 3 deze zijn niet hetzelfde als bij het getal 4

n(n+1) =
4(4+1) =


ik heb geprobeerd het bewijs in te vullen met getallen , maar ik kom hier niet verder.

hoe bepaal je de priemfactoren van 4(4+1)=20

hanane
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 april 2007

Antwoord

Ok, hier hebben we een probleempje.

De priemfactoren van een getal zijn de priemgetallen waar je het getal door kunt delen. Dus 2 is wel een priemfactor van 4, maar 2 en 3 zijn geen priemfactoren van 5.

Deze is natuurlijk wel een beetje verwarrend (en dus leerzaam). 5 is namelijk zelf een priemgetal (het is alleen deelbaar door 1 en zichzelf). Dus de priemfactoren van 5 zijn (1 en) 5.

Als je wilt weten wat de priemfactoren van het getal 20 zijn, maak je gewoon een lijstje van alle priemgetallen die kleiner zijn dan 20. Dat zijn er maar een paar. Vervolgens kijk je welke van die priemgetallen delers van 20 zijn. Dat zijn de priemfactoren.

Werk ze. Oscar

PS: Misschien wel goed om te weten over het belang van priemfactoren. Elk getal kun je schrijven als een product van zijn priemfactoren (eventueel) met machtverheffen. B.v. 4=22, maar ook 7000=23·53·7.

os
maandag 9 april 2007

©2001-2024 WisFaq