Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 20991 

Re: 1ste 2de en 3de graads functies

Hallo,

Kun je ook vertellen met welke programma's op je Grafische Rekenmachine of een computerprogramma, je derdegraadsfuncties kunt ontbinden in factoren?

Savita
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 april 2007

Antwoord

Computerprogramma's en de GR lossen een derdegraadsfunctie numeriek op.Bovendien is natuurlijk lang niet iedere derdegraadsfunctie te onbinden in factoren.

Het programma PolySmlt voor de TI-83-plus of hoger geeft voor

f(x)= -x3+ 27x + 44 de volgende nulpunten:

q50003img1.gif q50003img2.gif

Deze oplossingen kun je ook vinden m.b.v. de optie zero.

Met de regel van Horner(of m.b.v. een staartdeling) kun je nu de functie ontbinden in factoren omdat je nu weet dat f(-4) = 0

f(x) = (x+4)(-x2+4x+11)

Zie PolySmlt

wl
vrijdag 6 april 2007

©2001-2024 WisFaq