Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

1ste 2de en 3de graads functies

wat is het verschil tussen deze functies wat zijn de formules en hoe pas je ze toe en hoe kan je ze allemaal op 0 uitlaten komen?

Michel
Iets anders - woensdag 3 maart 2004

Antwoord

Hallo Michel,

Eerstegraadsfuntie

f(x)=ax+b b.v. f(x)=2x+4
f(x)=0 als 2x+4=0®2x=-4®x=-2

Tweedegraadsfunctie

f(x)=ax2+bx+c b.v. f(x)=x2+6x+8
f(x)=0 als x2+6x+8=0
Bij tweedegraadsfuncties maak je gebruik van ontbinden in factoren of de abc-formule .
x2+6x+8=0
(x+2)(x+4)=0
x+2=0®x=-2
of
x+4=0®x=-4

Derdegraadsfunctie

f(x)=ax3+bx2+cx+d b.v. f(x)=2x3+3x2-4x+5
ax3+bx2+cx+d=0 heeft 1,2 of 3 oplossingen.
Voor het oplossen van dit soort vergelijkingen wordt vaak gebruik gemaakt van een computerprogramma of een grafische rekenmachine.

Een alternatief voor het oplossen van een derdegraadsfunctie of hoger is ontbinden met behulp van het schema van Horner. Hiermee kun je alleen de rationale oplossingen vinden.

wl
woensdag 3 maart 2004

Re: 1ste 2de en 3de graads functies

©2001-2025 WisFaq