Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Phi en de sinus van 72° en 36°

Hoe bewijs je sin(72°)/sin(36°) = $\phi$ ?

BP
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 29 oktober 2001

Antwoord

Eerst maar een driehoek tekenen met twee hoeken van 72° en een hoek van 36°.

q494img1.gif
Verder heb je nodig gelijkvormigheid en de sinusregel...

Eerst zelf proberen? Lees dan niet verder...

ABCBCD (overeenkomstige hoeken zijn gelijk)
Dan geldt: BC:CD=AB:BC
Dus 1:(p-1)=p:1
Met kruislings vermenigvuldigen krijg je:
p(p-1)=1
p2-p-1=0
p=(1+√5)/2 of p=(1-√5)/2
Oh?.. aha! p=$\phi$
Dit is wel een hele bijzonder driehoek, dit is een gulden driehoek!
Wat toevallig..!

Tekenen we de driehoek nog een keer:
q494img2.gif
Volgens de sinusregel geldt:

q494img3.gif

Invullen:

q494img4.gif

Maar misschien kan het wel veel handiger...

Zie Bron

WvR
maandag 29 oktober 2001

©2001-2025 WisFaq