Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 49353 

Re: Bewijs van -b/2a

Differentiëren en gelijkstellen aan 0 lijkt me toch eenvoudiger. ;)

Bernha
Student universiteit - vrijdag 23 februari 2007

Antwoord

Yep, dat kan wel maar afgeleide functies zitten veel later in het programma dan de abc formule en de formule van de top van een parabool. Dus ik heb daarom er niet voor gekozen om de afgeleide functie te gebruiken.

Vanuit de nulpunten van een kwadratische functie
x=(-b-ÖD)/2a en x=(-b+ÖD)/2a had ook gekund.
Nulpunten optellen en het midden van de x coordinaten kiezen = -b/2a. Dat heb ik niet gekozen omdat de kwadratische functie niet altijd nulpunten heeft en je op dat moment met oneigelijke nulpunten bezig bent.

Misschien was dat laatste overigens wel de bedoeling geweest maar in algemene zin is het niet helemaal juist ondanks dat het wel altijd tot de goede uitkomst leidt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 23 februari 2007

©2001-2024 WisFaq