Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs van -b/2a

Hoe kan ik dmv de abc formule bewijzen dat je in de formulesoort ax2+bx+c de x coördinaat van de parabool kan vinden door de formule -b/(2a) te gebruiken.

Tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 februari 2007

Antwoord

Je bedoelt "om de x coordinaat van de top te vinden".
Ik zal een getalvoorbeeld nemen om de methode te verduidelijken:
f(x) = 2x2+28x+898 = 2(x2+14x+449)
= 2((x+7)2-49+ 449) = 2((x+7)2+440)
Nu heb ik alle x-en in de term (x+7)2 ondergebracht. Die term (een kwadraat) heeft als extreme waarde 0 (in dit geval een minimum) en dat minimum vind je voor x=-7 inderdaad x=-b/2a

Zou je in het algemeen kwadraat afsplitsen (zo heet dit) dan krijg je:
f(x) = ax2+bx+c = a(x2+b/ax+c/a)= a((x+b/2a)2+wat rest).
Die rest is niet interessant het extreem vindt je door te zorgen dat x+b/2a 0 wordt en dus voor x=-b/2a

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 23 februari 2007

 Re: Bewijs van -b/2a 

©2001-2024 WisFaq