Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiale verdeling op je GR

Hallo,

Zulk soort opdrachten snap ik niet hoe ik deze moet aanpakken --

de vakbond besluit een grootschalig onderzoek in te stellen als er minstens 'a' tegenstanders in de steekproef voorkomen. dit aantal 'a' wordt als volgt bepaald: P(X='a')0,10. hierbij wordt er vanuit gegaan dat de minister gelijk heeft en is X het aantal tegenstanders. bij welke aantallen tegenstanders start de vakbond een grootschalig onderzoek?

Nou, als je je GR wilt gebruiken moet je binomcdf(...) doen, en daarin 3 getallen vullen, de eerste 2 weet ik, namelijk 50 en de tweede is 0.15, de 3e weet je echter niet en moet je berekenen. Is er een manier dat dit met je GR kan? Dus met tabel of zo. Waarbij ik deze formule kan toepassen?

Groetjes

Marisk
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 29 januari 2007

Antwoord

X~aantal tegenstanders
p=0,15
n=50
k=?
Er geldt: P(Xk)0,10

Om dit op te lossen kan je een tabel maken. Zet eerst de getallen 1 t/m 50 in L1:

seq(X,X,1,50)®L1

Dan zet je in L2 de formule voor P(XL1). Dat gaat zo:

1-Binomcdf(50,0.15,L1-1)

Dat geeft dan bij L1=12 voor het eerst een kans kleiner dan 0,10 en is dan de gezochte waarde voor 'a'.

WvR
maandag 29 januari 2007

 Re: Binomiale verdeling op je GR 

©2001-2024 WisFaq