Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48537 

Re: Re: Re: Re: Scheve assymptoot

Ah, dus heel de noemer vermenigvuldigen met x. Ja dat lukt me nu.

En dan voor B moet ik: limx-±oneindig van f(x)-ax

a=2

Als x naar oneindig gaat, dan gaat -ax naar -oneindig. De limiet van de functie zelf als x naar oneindig gaat bestaat niet want je krijgt 2/0. Of mag ik dit nu oneindig noemen?

dan krijg ik oneindig-2oneindig=-1

wat neer komt op y(x)=2x-1

Volgens mij doe ik dit ook niet goed.. ?

Ronald
Student universiteit - zaterdag 13 januari 2007

Antwoord

Beste Ronald,

De coëfficiënt van x4 in de teller is 3, in de noemer 1. Dus is a = 3, niet 2. Voor b bekijk je de functie f(x)-ax, je zet dit best op één breuk om de limiet te nemen:

q48539img1.gif

Ga de laatste gelijkheid zelf na (tweede term op gelijke noemer zetten, dan op één breuk). Nu kan je de limiet eenvoudig nemen, weer de verhouding van de coëfficiënten van de termen in de hoogste van x. Samen met het minteken voorop levert dat b = -2.

Conclusie: schuine asymptoot met als vergelijking y = 3x - 2.

mvg,
Tom

td
zaterdag 13 januari 2007

 Re: Re: Re: Re: Re: Scheve assymptoot 

©2001-2025 WisFaq