Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48429 

Re: Re: Re: Re: Standaardafwijking en variantie

Ik heb het omgezet naar excel en verwerkt in de kaarten,nu loop ik nog tegen een laatste probleem aan, het volgende: Als ik kaart 1 en kaart 2 samenvoeg werkt het perfect, maar als ik dus vervolgens kaart 2 en 3 wil samenvoegen gaat het mis met het berekenen van het gemiddelde. Kaart 1 en 2 zijn samen 60 resultaten met een gem van 51.0833, kaart 3 zijn 30 resultaten met een gem van 49.90000, indien ik deze twee getallen middel kom ik op een gem1 50.4917. Indien ik de 90 resultaten achter elkaar zet en dan het gemiddelde bereken kom ik op een gem2 van 50.68889. it is het juiste gemiddelde.
Bij het bepalen van de som van de kwadraten en uiteindelijk de nieuwe stdev maakt het heel wat uit welk gemiddelde ingevuld wordt. Enerzijds krijg ik een stdev van 8.17315 (gem1) en anderzijds een stdev van 6.82797 (gem2).

Er wordt niet met afrondingen gewerkt of wat dan ook, waarom gaat het dan fout. Gemiddelden moet je toch gewoon op kunnen tellen en delen?

groetjes Brigitte

Brigit
Student hbo - dinsdag 9 januari 2007

Antwoord

Het gemiddelde bereken je toch door alle waarnemingeb op te tellen en te delen door het aantal waarnemingen?
60 resultaten met een gemiddelde van 51.0833 is een totaal van 60*51.0833=3064.9998 (ik neem aan dat dus wel 3065 geweest zal zijn)
30 resultaten met een gemiddelde van 49.90000 is een totaal van 1497.
Voor de 90 waarnemingen heb je dus een totaal van 3065+1497=4562. Het gemiddelde hiervan is dus 4562/90=50,68888889.
In het algemeen: bij Nx waarnemingen op kaartx met gemiddelde gx en Ny waarnemingen op kaarty met gemiddelde gy is het gemiddelde van de twee kaarten samengevoegd: g=(Nx*gx+Ny*gy)/(Nx+Ny)

hk
dinsdag 9 januari 2007

©2001-2024 WisFaq