Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 48423 

Re: Re: Re: Standaardafwijking en variantie

Ik heb de standaarddeviatie inmiddels voor drie kaarten berekent en het komt perfect overeen met de standaarddeviatie berekent indien de getallen allemaal achter elkaar geplaatst zijn. Onnauwkeurigheid valt reuze mee. Dus ontzettend bedankt.

Ik heb alleen nog 1 dillema, dit alles dient vertaald te worden in Excel'taal'. De kaarten zijn opgezet in Excel alle overige berekeningen, mede alarmgrenzen enz. werkt goed, maar deze berekeningen omzetten in Excel?
Het is natuurlijk altijd mogelijk! Heb jehier nog een advies in??

Bedankt voor alle hulp

groetjes Brigitte

Brigit
Student hbo - maandag 8 januari 2007

Antwoord

Mogelijkheid1
Spreid het werk over een paar kolommen (of rijen).
Bijvoorbeeld als je de formule voor de populatie bekijkt:
s=Ö(1/n*som_xkwadraat-g2) dan kun die herleiden tot (als n=30) som_xkwadraat=30*s2+30*g2. Dus maak twee kolommen: 30*s12+30*g12 en 30*s22+30*g22 (of doe dat in een keer). Vervolgens nog een laatste kolom waarin je de nieuwe standaarddeviatie berekent:
Ö(1/60*(som_xkwadraat1+somx_kwadraat2)-1/4(g1+g2)2)
Mogelijkheid 2
Als je goed kijkt valt 1/60*(som_xkwadraat1+somx_kwadraat2) nog te herleiden tot 1/2(s12+s22+g12+g22).
Dus zou de formule dan worden
Ö(1/2s12+1/2s22+1/2g12+1/2g22-1/4(g1+g2)2)=
Ö(1/2s12+1/2s22+1/4(g1-g2)2)

Net zo iets (maar wel iets vervelender) als je N-1 weging toepast.
Ik zou dan misschien voor de kolommenaanpak kiezen (snappen anderen misschien ook nog wat je hebt uitgevoerd).

hk
maandag 8 januari 2007

 Re: Re: Re: Re: Standaardafwijking en variantie 

©2001-2024 WisFaq