Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 47769 

Re: Oplossen van differentiaal vergelijkingen

Ik begrijp de laatste stap niet. Kun je uitleggen wat hier gedaan wordt?

Alvast bedankt!

Karin
Student universiteit - zaterdag 25 november 2006

Antwoord

stomstom! ik heb een vergissing gemaakt.
het stukje dy/y2 betekent dat we 1/y2 moeten primitiveren naar y: -1/y

het andere stuk in het rechterlid, t2sinh(1+t3), primitiveren naar t in natuurlijk lastiger.

òt2sinh(1+t3)dt = ò1/3sinh(1+t3)d(t3+1) = 1/3cosh(t3+1)

want [sinhx]'=coshx en [coshx]'=sinhx

De (draconische) uitdrukking voor het rechterlid waar ik aanvankelijk mee kwam, komt rechtstreeks.. en niet-vereenvoudigd van http://integrals.wolfram.com

dus:
dy/y2 = t2sinh(t3+1)dt Û
d(-1/y) = d(1/3cosh(t3+1))
-1/y = 1/3cosh(t3+1) + C Û
y = -3/(cosh(t3+1) + C)

groeten,
martijn

mg
zaterdag 25 november 2006

©2001-2024 WisFaq