Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 10242 

Re: Afgeleide van een impliciete functie

Nou ben ik dus bezig met impliciet differentieren, maar loop vast op een klein puntje, als ik de vergelijking heb opgesteld krijg ik vaak aan beide kanten van de = een y. Hoe moet ik dan verder gaan? Ik kan ze niet zomaar wegstrepen neem ik aan?
bv x y3 = 2 y

uitgewerkt : y3 + 3xy2 y' = 2 y'

Nu weet ik niet hoe ik verder moet omdat er aan beide kanten y' staat, het is vast een heel simpel iets maar ik zie het even niet.
Alvast bedankt,

Erhan
Student universiteit - vrijdag 24 november 2006

Antwoord

dag Erhan,

Het is de bedoeling dat je beide termen met y' naar één kant van de vergelijking brengt, en daar de factor y' buiten haakjes haalt.
In jouw voorbeeld:
3xy2y' - 2y' = -y3
y'(3xy2 - 2) = -y3
Nu beide leden delen door 3xy2 - 2 en je hebt een antwoord voor y'.
Lukt dat?
succes,

Anneke
zondag 26 november 2006

©2001-2024 WisFaq