Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een impliciete functie

Hallo,

Er is (in de lesstof) gegeven als vb. de impliciete functie x.y3=2y. De afgeleide is dan 1.y3+x.3y2.y'=2y'. Uitgewerkt is dit y'=y3/(2-3x.y2). Hoe komt men hieraan. Hoe komt men bv. aan y' (in x.3y2.y') en aan 2y'? Hoe pak je het bepalen van een afgeleide van een impliciete functie nu eigenlijk aan?

Met vriendelijke groet,
George van Klaveren

G. van
Iets anders - woensdag 23 april 2003

Antwoord

Die y' komt van de kettingregel.
Je moet je voorstellen, dat y een functie van x is, alleen heb je y niet expliciet.
Als je bijvoorbeeld y2 moet differentieren naar x, dan kun je niet volstaan met alleen 2y, want de kettingregel zegt dat (y2)'=2y·y'

zo zit dat dus.
groet, Anneke

Anneke
woensdag 23 april 2003

 Re: Afgeleide van een impliciete functie 
Re: Afgeleide van een impliciete functie

©2001-2024 WisFaq