Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hele lange vergelijking

ik moet deze vergelijking oplossen tot ik X=... krijg

a - X*b/(1-X) = (X/c) * d/(1-(X/c) )

ik heb al een hele boel geprobeert, maar dat ene lichtpuntje is me nog niet binnen komen vallen....
kan iemand me helpen ?

Calafa
Student hbo - maandag 20 november 2006

Antwoord

Beste Calafalas,

Het rechterlid kan je al wat vereenvoudigen door teller en noemer te vermenigvuldigen met c, dit geeft dan:

a-xb/(1-x) = xd/(c-x)

Vermenigvuldig nu beide leden met (1-x)(c-x), dan:

a(1-x)(c-x)-xb(c-x) = xd(1-x)

Als je nu alle haakjes uitwerkt en groepeert per macht van x, dan krijg je een kwadratische vergelijking in x. Deze kan je eventueel oplossen met de abc-formule, maar het zal een ingewikkelde oplossing worden.

mvg,
Tom

td
maandag 20 november 2006

 Re: Hele lange vergelijking 

©2001-2024 WisFaq