Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46902 

Re: Formule tekenen

Bedankt voor je antwoord.

Dat betekent dat |3x+3| = 3x+3 0
Dus bij x -1
En |2x+4| = 2x+4 0
Dus bij x -2

En |3x+3| = -3x-3 0
Dus bij x -1
En |2x+4| = -2x-4 0
Dus bij x -2

Wat heb ik hier nu precies aan en hoe ga ik verder?

Nogmaals bedankt!

Bert V
Student hbo - dinsdag 3 oktober 2006

Antwoord

Beste Bert,

Je uitwerkingen zijn goed. Nu kan je je functievoorschrift opsplitsen in drie stukken, namelijk:

1) x -2
2) -2 x -1
3) x -1

Voor elk van de drie gevallen kan je nu een functievoorschrift schrijven zonder absolute waarden, en kan je het geheel ook vereenvoudigen. Als voorbeeld doe ik 1, daar vinden we dat voor x -2 geldt:

f(x) = |3x+3|+|2x+4|-x+3 = -3x-3-2x-4-x+3 = -6x-4.

We vinden dus de rechte f(x) = -6x-4, maar enkel voor x -2.
Zoek zelf de voorschriften in de andere twee gebieden.

NB: in mijn drie gebieden heb ik overal strike ongelijkheden gebruikt. Je moet ook de randpunten zelf ergens bijnemen, maar je mag kiezen waar: daar wordt het stuk dat van teken wisselt immers 0.

mvg,
Tom

td
woensdag 4 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq