Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Impliciet differentieren

beste mensen
ik heb een dringende vraag,
hoe zou ik x2y2=2x-y impliciet kunnen differentieren?

alvast mijn redenering:
x2 naar recht halen, geeft
y2 = (2x-y)/x2
en dan
d/dx(y2) = d/dx (2x-y)/x2
geeft
2y = (x2.2-y') - (2x-y).(2x) / x^4

maar echt verder kom ik niet .
alvast bedankt !!
MVG sien.

Sien
Student universiteit - zondag 24 september 2006

Antwoord

Beste Sien,

Je bent een beetje onzorgvuldig met haakjes en bovendien vergeet je de essentie van het impliciet differentiëren in het begin. We weten dat y functie is van x, dus bij het afleiden van y2 naar x krijg je niet gewoon 2y, maar 2y*y' met y' = dy/dx.

Het naar de andere kant halen van x2 is ook niet echt nodig, want ook in het rechterlid zal je nog y' krijgen. De quotiëntregel is niet zo prettig, als je x2 links laat staan moet je er gewoon de productregel toepassen.

Als je de volledige vergelijking correct impliciet hebt gedifferentieerd, dan kan je alle termen in y' naar één lid brengen, andere termen naar het andere lid. Breng dan y' buiten haakjes en deel door de verkregen coëfficiënt om op te lossen naar y'.

mvg,
Tom

td
zondag 24 september 2006

 Re: Impliciet differentieren  

©2001-2024 WisFaq