Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen dat eigenwaarden voldoen aan formule

Ik heb nogal wat moeite met de volgende vraag.

"De eigenwaarden van M voldoen aan de vergelijking:

(l-1)(l+0,8)(l+0,2)=0

leidt deze vergelijking af"
    0,0  0,2  0,2
M = 1,0 0,0 0,8
0,0 0,8 0,0
Vervolgens neem ik de determinant van M (nadat ik in dit geval de 0,0 diagonaal heb vervangen door -l), maar vanuit de functie die hieruit volgt kan ik de bovenstaande formule niet vinden.

Naast deze vraag nog een ander vraagje. Waarom worden alleen a1,1, a2,2 en a3,3 verminderd met l?

Met dank

Rens
Student universiteit - zondag 13 augustus 2006

Antwoord

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Eigenvector kan je nalezen hoe het zit. Het gaat feitelijk dus op det(M-lI)=0 met I=eenheidsmatrix.

Je kunt de determinant bepalen (zie eventueel Hoe bereken je de determinant van een matrix?) en als het goed is kom je uit op:

q46326img1.gif

Je ziet snel dat l=1 een oplossing is. Dus kan je ontbinden met l-1.

q46326img2.gif

Maar als de karakteristieke vergelijking al gegeven is kan je ook laten zien dat dit hetzelfde is aan wat je zelf gevonden hebt door de haakjes weg te werken...

...je moet maar 's kijken..

WvR
zondag 13 augustus 2006

 Re: Bewijzen dat eigenwaarden voldoen aan formule 

©2001-2024 WisFaq