Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46314 

Re: Limiet met tangens en sinus

kan je die eerste dan ook niet oplossen zonder l'hopital want deze oefening zou normaal gezien ook zonder l'hopital op te lossen zijn.

groeten

Rep
Student Hoger Onderwijs Belgiė - zaterdag 12 augustus 2006

Antwoord

Beste Rep,

Er leiden altijd meer wegen naar Rome, ook hier kun je het op verschillende manieren aanpakken. Een voorstel: substitutie x = 1/y zodat je de limiet voor y gaande naar 0 krijgt. De functie gaat over in: sin(\piy)/y.

Rond a = 0 kun je sin(a) vervangen door zijn eerste orde (Taylor) benadering, zijnde a zelf. Als we dat hier doen is dat de hoek \piy, dus:

lim(y->0) sin(\piy)/y = lim(y->0) \piy/y = \pi

Nog een wegje, pas dezelfde substitutie als hierboven toe en gebruik de standaardlimiet: lim(a\to0) sin(a)/a = 1

lim(y\to0) sin(\piy)/y = lim(y\to0) \pi.sin(\piy)/(\pi.y) = \pi

mvg,
Tom

td
zaterdag 12 augustus 2006

©2001-2025 WisFaq