Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet met tangens en sinus

Moeilijke limieten die ik niet weet op te lossen. Ze bevatten een sinus en de andere een tangens.

x.sin(Pi/x) deze gaat van x naar oneindig

tan((Pi .x)/(x+2)) deze gaat van x naar -2

Rep
Student Hoger Onderwijs Belgiė - zaterdag 12 augustus 2006

Antwoord

Beste Rep,

Als je x.sin(\pi/x) herschrijft als sin(\pi/x)/(1/x) dan krijg je de onbepaaldheid 0/0 waarop je L'Hopital kan toepassen. Teller en noemer afleiden levert na vereenvoudiging \pi.cos(\pi/x) waarvoor je de limiet voor x gaande naar oneindig gemakkelijk kan bepalen.

De tweede limiet bestaat niet: de teller blijft begrensd maar de noemer gaat naar 0. Voor willekeurig groter wordende waarden van x gaat de tangens alle waarden uit \mathbf{R} aannemen, de functie divergeert er.

mvg,
Tom

td
zaterdag 12 augustus 2006

 Re: Limiet met tangens en sinus 

©2001-2025 WisFaq