Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46227 

Re: Vergelijking bepalen van lijn door A

nu zie ik het maar hoe moet dat dan met als je bijvoorbeeld een punt A hebt en een verglijking van een lijn. waarbij je het voetpunt moet bepalen van de loodlijn uit A op de desbetreffende lijn. dus moet je als het ware de loodrechte projectie van A op de gegeven lijn bepalen.

bij bijvoorbeeld A = (1,-2) ,met 2x-3y=0
nu kun je A niet invullen in de lijn. hoe zou je dit dan moeten bepalen? zoiets als y=-2 met rc = 2x ?

je moet dan op dit uitkomen:(-3/13),(-2/13)

alvast heel erg bedankt,

Femme
Student universiteit - zondag 30 juli 2006

Antwoord

De vector (2,-3) staat loodrecht op 2x-3y=0. De lijn die loodrecht staat op 2x-3y=0 heeft als normaalvector (3,2).

q46231img2.gif

Dus de vergelijking wordt:

3x+2y=c

Het invullen van (1,-2) geeft 3x+2y=-1. Dan nog even het snijpunt bepalen van 2x-3y=0 en 3x+2y=-1.

q46231img1.gif

Moet kunnen...

WvR
zondag 30 juli 2006

©2001-2024 WisFaq