Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse cos

Ik moet voor informatica een programmatjes schrijven voor het berekenen van moment, nu dat is net echt een probleem want het is bijna klaar maar mijn probleem is dat ik de inverse cosinus moet nemen, Nu dat zou normaal geen probleem mogen vormen maar wij werken op school nog met turbo pascal en daar kan je de cos-1 niet nemen, de leraar informatica zei mij dat er een mogelijkheid is om dit te doen met de sin de cos en de bgtan maar ik zou niet weten hoe ik daar aan moet beginnen!!!
Kunnen jullie mij helpen ?

van la
3de graad ASO - donderdag 26 september 2002

Antwoord

Wiskundigen spreken wel over de Arccosinus of Boogcosinus... De volgende functie doet het in ieder geval prima!
FUNCTION ArcCos(r:REAL;
VAR error:BOOLEAN):REAL;
BEGIN
error:=TRUE;
ArcCos:=0;
IF (r>1) OR (r<-1) THEN EXIT;
error:=FALSE;
IF Gelijk(r,1) THEN ArcCos:=0
ELSE IF Gelijk(r,-1)THEN ArcCos:=pi
ELSE ArcCos:=-ArcTan(r/SQRT(-r*r+1))+0.5*pi
END;
Hierbij is de functie Gelijk iets als:
FUNCTION Gelijk(R1,R2:REAL):BOOLEAN;
BEGIN
Gelijk:=FALSE;
IF ABS(R1-R2)<1e-6 THEN Gelijk:=TRUE
END;
Dit laatste is vooral om te verkomen dat het programma vastloopt als r bijna 1 of -1 is, want dat willen we natuurlijk niet..:-) Je gebruikt hierbij dus de 'ingebouwde' functie ArcTan.

WvR
donderdag 26 september 2002

Arccos en arcsin met behulp van arctan

©2001-2024 WisFaq